Коротка історія виникнення упаковки

"Упаковка - це вираз поваги до споживача".
Ернст Дихтер

Очевидно, що первісні люди не замислювалися над тим, щоб цілеспрямовано створити упаковку для перенесення їжі. І тим не менше, виробляючи з кісток судини д вони самі не знаючи того, створили першу упаковку. Історія виникнення і розвитку упаковки дивовижна і в ній є місце як випадковості, як і складним науковим дослідженням. Давайте поговоримо про найцікавіші з них.

Коротка історія упаковки

Зараз навряд чи хто назве точну дату появи першої упаковки. Однак сьогодні вона стала невід'ємною частиною суспільства. Будь-який товар продається набагато активніше в яскравому пакеті або стильною коробці.

Але як ми вже сказали, історія упаковок почалася з судин, зроблених з кісток тварин. Пізніше, через якихось 45 тис. Років, вже в епоху неоліту, для зберігання своїх припасів землевласники стали використовувати судини з обпаленої глини. Ще через 4 тисячі років в ужиток активно увійшли бурдюки з шкур тварин і дерев'яні бочки. Після цього чоловік знайшов спосіб отримання скла і довгий час використовувалась скляна тара. У 1850 році була винайдена картонна коробка і тільки після цього всім відомий поліетилен.

Сьогодні магазини та супермаркети заповнені самими різними товарами, про дефіцит яких ми можемо чути тільки в оповіданнях батьків або читати в книгах з історії. Однак в умовах дуже гострої конкуренції завдання упаковки полягає не тільки в збереженні якості продукції, але і в залученні уваги покупців.

Говорячи про історію створення сучасної упаковки, перш за все, потрібно мати на увазі її маркетингову складову. Гарна упаковка продає ще до того, як покупець бачить, що там всередині.

Головна мета упаковки - викликати у покупця бажання подивитися, що ж там знаходиться всередині. Однак часто вона може носити просто інформаційний характер. У цьому випадку на ній вказується адреса, телефон виробника або компанії, де можна цей товар придбати.

Завдання маркетологів полягає в тому, щоб не просто створити цікавий дизайн упаковки, а й придумати, як зробити так, щоб від цього не постраждав сам товар. Тому багато видів упаковки оснащені замками, які не тільки захищають товар, але і дозволяє неодноразово відкривати і закривати упаковку.

21 століття - час нової упаковки

Сьогодні ми є свідками появи ще одного модного віяння, яке викликане загальним хвилюванням про забруднення навколишнього середовища. Для виробництва упаковки стали використовувати матеріали, які можуть розкластися в природному середовищі і нанести екології шкоду. Досить почати з сортування сміття, і в цьому допоможуть спеціальні контейнери (для паперу, пластмаси, скла та ін.).

На цьому історія походження і розвитку упаковки не закінчується, і про це свідчить поява її нових видів, ще більш зручних і безпечних для природи.