Як стали робити поліетиленові пакети?

Поява поліетилену здійснила справжню революцію у сфері упаковки продуктів та товарів різного призначення. Цей матеріал дозволив створити найпопулярніший та затребуваний вид упаковки – поліетиленовий пакет. Загальна кількість пакетів, що споживаються у світі, щорічно перевищує позначку 5 трильйонів, при цьому середній термін їхньої служби становить не більше 10-ти хвилин.

Цікаво, що є ще один матеріал, який раніше активно використовувався для виробництва пакетів – целофан. Багато хто плутає його з поліетиленом і поєднує ці два поняття, хоча різниця між ними досить суттєва. Сьогодні ми розповімо про те, коли почали робити поліетиленові пакети, де вони першими почали використовуватись, а також коли вигадали целофановий пакет.

отримання поліетилену

Виробництво поліетиленових пакетів: історія створення

Первой страной, в которой начали использовать полиэтиленовые пакеты, стали США. Именно там был впервые сделан простой фасовочный пакет и случилось это в 1957 году. Его использовали для упаковки хлебных изделий, овощей и фруктов, а также сэндвичей и бутербродов. Уже через десять лет такая упаковка была использована для фасовки трети всех производимых хлебобулочных изделий. А по истечении еще пяти лет, количество изделий составляло более миллиона штук. Крупные торговые центры стали первыми продавать пакеты с ручкой, что особенно пришлось по душе покупателям, так как пользоваться такими пакетами стало еще более удобно.

Такі схожі, і такі різні: целофановий та поліетиленовий пакет

    Коли ми кажемо про ці два вироби, то не завжди розуміємо різницю між двома видами матеріалів: поліетиленом та целофаном. Деякі взагалі ототожнюють ці поняття, проте різниця між ними досить суттєва.  

  • Поліетилен – це синтетичний полімер, що отримується з етилену. Поліетиленовий пакет є досить міцним, який за своєю формою нагадує "майку" і підлягає багаторазовому використанню.
  • Целофан – це матеріал природного походження, та є результатом обробки целюлози. Він прозорий та візуально нагадує покриття для скатертин.

І тут також доречно торкнутися теми екології. Так як целофан є матеріалом природного походження, він є безпечним для людини і не завдає шкоди навколишньому середовищу при розкладанні. На відміну від поліетилену, якому до повного розкладання потрібно кілька сотень років.

Коли створили целофановий пакет?

Мало людей знає ім'я того, хто вигадав целофановий пакет. Однак у цьому випадку доречніше говорити про знаходження самого матеріалу “целофан”. Багато відкриттів, як відомо кожному, робляться помилково. Так сталося і з целофаном, який було зроблено у 1911 році. Матеріал, який сьогодні відомий кожному, винайшовся у процесі вирішення зовсім іншого завдання. Отримання целофна стало заслугою Жака Брандербергера, відомого хіміка та інженера, який займався дослідами з метою винайти спосіб, завдяки якому можна зберегти чистоту звичайної скатертини.

Що стосується фасувальних целофанових пакетів, то у вживанні вони з'явилися в середині двадцятого століття і використовувалася для упаковки хліба. І вже за кілька років вони практично повністю витіснили паперові пакети.

З чого зроблено целофановий пакет?

Як ми вже говорили, целофан є матеріалом природного походження, бо його одержують із віскози. Серед найбільш вагомих переваг матеріалу варто зазначити водонепроникність, а серед недоліків те, що він є не дуже міцним, хоча, на відміну від поліетилену, його можна склеїти.

Цікавим є факт, що раніше, коли винайшли целофановий пакет, виробництво його було досить дорогим, тому його використовували для упаковки ювелірних прикрас.

Яка ситуація сьогодні з поліетиленовими та целофановими пакетами?

Поступово виробництво целофанових пакетів зменшує свої оберти, оскільки дедалі більше людей переходить використання паперової чи багаторазової пакувальної продукції. Сьогодні придбати целофановий пакет Україна можна, проте в асортименті найчастіше можна зустріти вироби у вигляді подарункової упаковки.

Сьогодні багато країн активно впроваджують закони щодо заборони масового використання та продажу поліетиленових пакетів, порушення яких може призвести не лише до виплати солідного штрафу, але й дійти в деяких країнах до арешту.