Які пакети заборонені в Україні?

Українські споживачі та торговці вже активно змінюють свої звички, оскільки запакувати товар у звичний поліетиленовий пакет вже не можна, або за це доведеться заплатити — за покупку чи штраф. У нашій країні поліетиленові та пластикові пакети заборонені вже на законній основі. Що призвело до ухвалення такого закону, які пакети все ще можна використати, а які пакети заборонені в Україні повністю. І найголовніше — яка є альтернатива, ми розповімо у цьому матеріалі.

Хронологія подій

10 грудня 2021 року в Україні набув чинності закон на заборону на пакети поліетиленові тонкого та надтонкого типу, які до цього активно використовували у сфері послуг, роздрібній торгівлі та сфері громадського харчування.

З 1 лютого 2022 року пакети понад 50 мкм, які зазвичай пропонуються на касах у магазинах та супермаркетах для пакування товару, можна буде придбати лише за гроші. Вартість їх визначає Урядова палата.

10 березня 2022 року було повністю заборонено розповсюдження пластикових пакетів. 

До 1 січня 2023 року надтонкі пакети, в які упаковують сипучі товари, рибу та м'ясо, залишаться у тимчасовому обігу.

Передумови, які зумовили заборону пакетів в Україні

Один українець у середньому за рік може використати до п'ятисот пластикових пакетів, термін служби яких становить кілька хвилин. Після використання вони вирушають у сміттєвий бак і на звалище, де розкладаються століттями та завдають колосальної шкоди екології.

Введення плати за пластикові пакети, на думку уряду, має стимулювати користувача шукати більш безпечну альтернативу у вигляді еко сумок, шоперів та інших виробів, що у результаті захистить і людство, і природу від згубного впливу мікропластика.

Які пакети заборонили в Україні?

  • Надтонкі. Товщина стін менше 15 мкм.
  • Тонкі. Товщина стін 15-50 мкм.
  • Оксорозкладні. Пакети, для виробництва яких використовується поліетилен і домішки, що оксорозкладаються.

Пакети заборонені: що означає? Це означає те, що супермаркети та магазини (а також інший бізнес) має пропонувати споживачам альтернативну упаковку, екологічну та безпечну для використання. 

Альтернатива — є!

які пакети заборонені в Україні

Наша компанія вже понад 15 років займається виробництвом та реалізацією пакувальної продукції. Перехід на виробництво еко-пакування ми стали робити ще багато років тому, розуміючи, що за нею — майбутнє. На вибір клієнта ми пропонуємо два оптимальні види безпечної та, найголовніше, дозволеної упаковки:

  • Біорозкладні пакети з кукурудзяного крохмалю. Для виробництва таких пакетів ми використовуємо кукурудзяний крохмаль, який є повністю екологічною сировиною. За умови створення умов компосту він повністю розкладається природі на безпечні компоненти і не шкодить природі та людині. Пакети з кукурудзяного крохмалю екологічні, міцні, вологостійкі, до того ж привабливі зовнішньої. Вони активно застосовуються в медицині, фармацевтиці, роздрібній та оптовій торгівлі та інших сферах.
  • Многоразові мішечки для продуктів. Виготовлені із поліестер-сітки, вони здатні витримати до 4 кг ваги. Завдяки невеликому об'єму та легкій вазі не займають багато місця в сумці, а в походах супермаркетами просто незамінні. У них зручно фасувати овочі та фрукти, а штрих-код сканується просто через сітку. Матеріал міцний, надійний та безпечний. З метою гігієнічності рекомендуємо регулярно їх прати на делікатному режимі або вручну.

Поліетиленові пакети заборонені не лише в Україні, а й у Європі, причому досить давно. Таке рішення не тільки створює нашій країні позитивний імідж, а й говорить про те, що українці готові відмовитися від звичних зручностей на користь екології.