У яких країнах заборонено пластикові пакети?

Коли відправлятиметеся в чергову подорож, не забудьте перевірити свою валізу на відсутність поліетиленових пакетів та інших виробів із пластику. Такі пакети заборонені в країнах, які ведуть активну боротьбу за збереження чистоти екології, а на порушників чекає досить суттєвий штраф або навіть тюремний вирок.

пакети заборонені в країнах за кордоном

В яку країну не можна ввозити пакети?

За даними ООН, щороку у світовий океан потрапляє до восьми мільйонів тонн пластику, що призводить до загибелі морської флори та фауни. З метою призупинити цей процес, дедалі більше країн у всьому світі на законному рівні вводить на одноразові пакети заборону, і мандрівники мають це враховувати. Історія вже знає масу випадків, коли навіть найпростіший пакет, у якому турист перевозив одяг, спричинив суттєвий штраф.

Особливі заборони: які пакети заборонені в країнах за кордоном та в яких країнах?

Австралія, Кенія, ПАР та Тайвань — країни, у яких проти пластику діють особливо суворі закони. Так, у Кенії повністю забороняється ввезення пластикових пакетів, їх виробництво та використання. І це безпосередньо стосується як мешканців, так і туристів, які бажають відвідати країну. 

Ті, хто вирішив проігнорувати цю вимогу, має бути готовим заплатити солідний штраф у розмірі 19-39 тисяч доларів, а також ризикує провести чотири роки у в'язниці. Так, покарання цілком можна назвати безпрецедентно суворим, однак ООН також підтримала закон, згідно з яким кенійська поліція має право затримати кожного, хто матиме поліетиленову упаковку. Подібні заходи щодо захисту екології від пластику діють і в інших країнах, однак саме в Кенії вони найсуворіші.

У Квінсленді, австралійському місті, для тих, хто використовує поліетиленові пакети, передбачається виплата штрафу у розмірі до 4600 тис. у.о. До спільного руху приєдналася і Нова Зеландія, в якій крім пластикової упаковки не вітається використання і біорозкладних пакетів, тому що для їх правильної переробки потрібно створювати цілі заводи.

Будьте уважними, оскільки пакети заборонені в країнах ЄС

Багато пакетів заборонено у країнах Європи. Якщо в магазинах Італії покупцям запропонують упаковку, що біорозкладається, або інші альтернативні варіанти, то Бельгії, діє повна заборона на використання поліетиленової продукції. З 2020 року у Франції почав діяти закон, який забороняє використання будь-яких пластикових виробів. Аналогічна ситуація спостерігається і у Великій Британії. У Латвії та Данії можна користуватися безкоштовними пакетами, проте за це доведеться сплатити податок. Внаслідок цього використання пластику скоротилося практично на 90%.

Пакети заборонені в країнах західної Європи, включаючи Ірландію, в якій показник використання продукції скоротився на 94%. Ірландці знайшли відмінний вихід із ситуації і активно використовують звичайні тканинні сумки або авоськи.

У магазинах Німеччини покупцям можуть продати поліетиленовий пакет, однак за це вони виплачують пристойні суми на податок за переробку. 

Найсуворіші закони та обмеження — ефективно діють

Пластикові пакети заборонені в багатьох країнах заходу та центральної Європи. Можливо, у якоїсь частини населення це могло викликати обурення, оскільки така упаковка була дійсно зручною у використанні. Однак розуміння суті глобальної проблеми захисту екології стимулює кожного зробити свій внесок і відмову від пакетів — найпростіше, що можна зробити. Тим більше, що сьогодні існує безліч альтернативної і, найголовніше, безпечної упаковки.