Чим відрізняється газова упаковка від вакуумної?

На виробничих підприємствах вакуумне пакування використовується не тільки для зручного транспортування продуктів, але також для того, щоб захистити товар від впливу зовнішніх факторів та максимально довго зберегти споживчі якості. Видів пакувальних матеріалів досить багато, завдяки чому можна підібрати той, що ідеально підійде для конкретного виду продукту.

вакуумная упаковка продуктов

Що таке вакуумне пакування?

Вакуумна упаковка — це надійний захист продуктів від швидкого псування. Процес упаковки досить простий: пакет або плівку поміщається продукт, після чого видаляється повітря і пакет герметично закривається, що в результаті призводить до уповільнення зростання бактерій. За рахунок того, що плівка прозора, покупець може розглянути, що знаходиться в ній і оцінити стан продукту. Завдяки цьому сам бренд викликає більшу довіру.

Вакуумна упаковка продуктів має такі переваги:

  • Захищає товар від потрапляння бруду та пилу. 
  • Має малу вагу.
  • Недорого коштує.
  • Забезпечує збереження товару та зручне транспортування.

В якості прикладу можна назвати вакуумування ковбасних виробів. Так, вакуумне пакування ковбаси дозволяє збільшити термін зберігання продукції до 25 днів в умовах холодильника. Також у ній можна зберігати інші м'ясні вироби, рибу, морепродукти, овочі та фрукти. 

Проте незважаючи на перелік досить вагомих переваг вакуумної упаковки, вона вирішує далеко не всі проблеми, пов'язані із забезпеченням повної безпеки продуктів. Насамперед, вона не здатна захистити товар від механічної деформації, наслідком якої є порушення структури волокон, а також виділення вологи та соків. Все це створює середовище, яке є максимально сприятливим для розвитку анаеробних бактерій. 

Уникнути таких негативних наслідків дозволяє альтернативний варіант — газова упаковка.

Газове пакування — це спосіб, який сьогодні активно використовується на підприємствах з виробництва харчових продуктів. З його допомогою можна не тільки в рази збільшити термін зберігання продуктів без заморожування, але також зберегти їх свіжість та якість без використання різноманітних хімічних добавок та консервантів. 

У чому полягає суть методу? Все дуже просто. Атмосферне повітря заміщається сумішшю атмосферних газів (азоту, кисню і двоокису вуглецю), які перешкоджають розмноженню бактерій. Така суміш забезпечує максимальне збереження продуктів, їх якості та свіжості.

Газова упаковка продуктів має такі переваги

  • У рази збільшується термін зберігання продуктів.
  • Зберігається не лише якість продуктів, але також їх форма, зовнішній вигляд та натуральні смакові якості. 
  • Мінімальне використання консервантів.

Якщо знову взяти для застосування ковбасні вироби, то газове пакування ковбас забезпечує термін зберігання продукції від 25 до 35 діб. Однак такий спосіб дозволяє забезпечити збереження натурального свіжого смаку виробу.

Якісна упаковка як запорука успішного розвитку бізнесу

Враховуючи зростання конкуренції, підприємства намагаються використовувати всі способи для збільшення терміну придатності продукції. Завдяки цьому можна суттєво розширити географію поставок товару та пропонувати кінцевим споживачам продукт кращих якісних характеристик.  З цим завданням справляється два види упаковки — вакуумна та упаковка товару в модифікованому газовому середовищі, кожна з яких має свої особливості та переваги, завдяки чому можна підібрати оптимальний варіант для зберігання продуктів, враховуючи його тип і віддаленість пунктів доставки.