Скільки розкладається біорозкладний пакет? Що кажуть експерти?

Міцний, гнучкий та легкий пластиковий пакет став вірним супутником мільйонів людей у ​​всьому світі. Ми його машинально беремо із собою, коли вирушаєте за покупками до супермаркету і там же купуємо ще кілька пакетів для пакування овочів, фруктів та інших товарів. Якщо ви хочете, як і раніше, користуватися пакетами, але не хочете забруднювати довкілля, пропонуємо екологічну альтернативу — біорозкладні пакети. Скільки розкладається біорозкладається пакет, як це відбувається і чи такий він такий нешкідливий насправді, — всі ці та інші питання ми розглянемо у цій статті.

скільки розкладається біорозкладний пакет

У чому основні відмінності пластикових та біопакетів?

Головна відмінність полягає у швидкості розкладання. Так, розкладання поліетиленового пакету відбувається протягом 400 років, а біологічного пакета — всього за кілька років, але це лише за умови впливу ультрафіолету. Однак експерти стверджують, що біопакети — це не порятунок і вони несуть такий самий час природі, як і звичайні.

Існує два види “біопакетів”

  1. Оксорозгадні пакети. Для їх виробництва використовується поліетилен та спеціальна добавка. Саме завдяки їй прискорюється розпад пластику на фрагменти під дією світла і кисню. Головна проблема таких пакетів полягає саме в цих дрібних частинках, на які розпадається пластик. І щоб ці частинки могли повністю розкластися, знадобиться дуже багато часу. Ще одна проблема полягає в тому, що ці частинки по харчовому ланцюжку можуть мігрувати, потрапляючи в організми тварин і риб, а тому не виключено, що скоро вони опиняться на наших тарілках.
  2. Справжні біорозкладні пакети. Для виробництва використовуються полімери. Щоб виріб розпався на вуглекислий газ та воду, мають бути створені певні умови. Так, за умови створення органічного компосту термін розкладання таких пакетів становить у середньому три місяці.
    Проте, зазвичай, такі пакети потрапляють над компост, але в звалище. У результаті порушується природний цикл і значно збільшується час розкладання.

Отже, якщо підсумувати, то можна сказати, що час розкладання поліетиленового пакету становить 20 років. Однак це не можна назвати стовідсотковою точністю, тому що процес залежить від багатьох факторів — типу матеріалу, температури, вологості, потрапляння сонячних променів тощо

Щодо того, скільки часу розкладаються біорозкладні пакети — то при дотриманні цілого ряду умов цей термін може становити від трьох місяців.

Чи є альтернатива?

Завдяки своїм можливостям до розпаду, біорозкладні пакети можуть певною мірою допомогти вирішити глобальну екологічну проблему. Зокрема йдеться про пакети з картопляного або кукурудзяного крохмалю. Однак це можливо тільки в тому випадку, якщо буде створено інфраструктуру для їхнього компостування. Безпечні методи утилізації допоможуть у вирішенні цього непростого екологічного питання.